Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ahad, 27 Mei 2012

resipi ibu ikan kembong kukus

Minggu lepas tetibe kat opis aku meroyan mesej ibu macam ni.. teringin tahap gaban korang tahu.. mase kat opis tu dah terasa kat tekak.. uhhh aku tulis ni pon terase macam nak lagi hikhikhik.

ini dia chef kesayangan aku Puan syam encik ibu ni aku dah habes buat muke kuceng dah ni baru die nak buat klo tidak heboh dok hadap manik tudung die.. T____T


                 mule harusla ade ikan kembong lagi fresh lagi sedap. pilih yg size sederhana ye..

                                            
                                                    lumurkan dengan garam sesuke hati anda.


            kemudian asam jawa campur air sikit bagi cair senang nak ratakan .ini pon ikot sesuke hati.


        
         akhir sekali sila susun sang ikan yg telah dilumur di atas bekas kukus secara berjemaah ya..


                                                               ini die cara susunan ibu..


ikan kukus ni paling penting nak bagi bila kita makan rasa terpaling sedap adalah kuah cicahnya. kuah asam. klo kuah asam sedap maka sedapla ikan kukus ini. tapi percaya la ibu punya resipi asam the best bukan saya saje yang cakap yaaa kawankawan juga =) sini saya share resipi kuah asam pula.

bahan-bahannya: 1)cili api (ikot ketahanan pedas anda 6 ke 10 btg)
                            2)kicap (seikot perasaan anda.)
                            3)belacan yg dah dibakar ( suku belacan)
                            4)limau kasturi ( ikot suke juga dlm 6biji)
                            5)gula.(2sudu ikot banyak mane anda buatla.)
                            6)bawang merah separuh(hiris sederhana halus)


seterusnya anda campurkan adik beradikyg no 1,2,3 ini ke dalam blender...kemudian blend sesuke hatimu....(eh mcm lagu pulak..)


kendian janganla bijak sgt korang g blender limau kasturi tu ye..limau kasturi tu korang amik airnye saje ingat ya air sahaja.. kendian campur la gula tu blend lagi pastu korang rase cukup tak rasenye.
bawang yg dihiris tadi letak akhir skali jgn blend ok itu letak atas kuah yg dah siap kemudian gaul je pakai sudu..


                    tadaaaaaaaaaaaaa kulit limau sebagai hiasan ..kuah asam hitam muhehehehe

                             
                              tadaaaaaa ini pulak ikan kukus yang sudah seksi siap dikukus.


seksi kan mereka bila digabungkan..ini sgt sesuai untuk org2 diet aku boleh makan 6 ekor skaligus. makan camtu je.nasi tak payah tapi tu laaa tak kurus2 jugak tapi elok untuk baby me =) baby perlu banyak makan ikan jadi jenis pesen aku yg tak suke ikan elok la makan ni..

selamat mencuba yaa..beritahu saya apa hasilnya hikhikhik

*tertinggal satu bahan ibu baru mesej berbunyik "dlm kuah asam mesti taruk asam jawa 2 ke 3sudu ya sayang baru ia nampak pekat" msj kedua sampai lagi "asam jawa cawan ya" .. ok sayang-sayang sekalian. tq ibu T___T

Published with Blogger-droid v2.0.4

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sedapnye bu....

aku lorr

bulan darling berkata...

sedap kann hoheho
nanti aku nak upload gambar makanan lagi muahhahaha